stray-dogΤα αδέσποτα ζώα δεν πέφτουν απ` τον ουρανό ... κάποιοι από εμάς τα πέταξαν στον δρόμο, αυτά ακολούθησαν την φύση τους, αναπαράχθηκαν ξανά και ξανά και έτσι γέμισαν οι πόλεις μας από δυστυχισμένα ζώα που παρά τη θέληση τους δημιουργούν προβλήματα καθαριότητας και άλλα στους κατοίκους. Φαύλος κύκλος δηλαδή!

Λύσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται ευαισθητοποίηση τόσο των αρχών όσο και των πολιτών.

Όσοι έχουμε επιλέξει να έχουμε για συντροφιά ένα κατοικίδιο πρέπει πάντα να σεβόμαστε τόσο το ζώο όσο και τους συνανθρώπους μας είτε τα συμπαθούν είτε όχι.

Μετά από αγώνες χρόνων, ακτιβιστές και φιλοζωικά σωματεία κατάφεραν να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα και την ηθική του διάσταση.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει σε προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων για τρεις λόγους:

1. Ημερολογιακά είναι ακριβώς στο μέσο σε σχέση με την 4η Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
2. Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
3. Τέλος, δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια (έβαλε το χέρι της και η Ε.Ε.) έχουν εφαρμοστεί πολλοί νόμοι για την προστασία των ζώων, για το δικαίωμά τους στην ευζωία αλλά και για τις υποχρεώσεις του ανθρώπου που τα συντηρεί. Ενδεικτικά - ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15) και η τροποποίηση του ΝΟΜΟΣ 4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014

Επιτρέπεται με νόμο πλέον η μεταφορά μικρών κατοικίδιων με τα υπεραστικά λεωφορεία και οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ειδικότερα για την κακοποίηση: (Πηγή lawnet.gr)

Η Αστυνομία, με αφορμή σύλληψη για βασανισμό ζώου, ενημερώνει τους πολίτες ότι :

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ειδικότερα η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος,τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα και πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων ζήτησε με ερμηνευτική εγκύκλιο της νομοθεσίας προστασίας των ζώων ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Ερμηνεύοντας το Ν. 4039/2012 ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δε τη δηλητηρίαση, το κρέμασμα, τον πνιγμό, το κάψιμο, τη σύνθλιψη και τον ακρωτηριασμό.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «μείζονος σημασίας είναι και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία».
Επιπλέον, στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά και στην παθητική κακοποίηση των ζώων, για περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, η μόνιμη αλυσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής καθώς και η έλλειψη φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των Δήμων, αλλά μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Αρμόδια δε όργανα για τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων είναι, σύμφωνα με το νόμο, η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των σταθμών υγειονομικού ελέγχου.

 

"Κάθε ζώο αξίζει μια οικογένεια": Σπότ ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα των αδέσποτων σκυλιών.

Τα μέλη της σελίδας Komotini's CENTRAL PARK THE DOG LOVERS υποστηρίζουν την προστασία των αδέσποτων σκυλιών.


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση